daen
 
   
Glemt log på?   Registrer  

mad & måltider

 


Følg afdeling teaterbørns køkken på Instagram: teaterborn


I Teaterbørneinstitutionen har vi madordning i begge afdelinger. I afdeling Teaterbørn laver Gry mad til vuggestuen og til den ene børnehavegruppe. I afdeling Helligaandskirken laver Hilda mad til den anden børnehavegruppe. 

Et måltid i Teaterbørneinstitutionen er udarbejdet på baggrund af følgende overvejelser:

  • Er måltidet ernæringsmæssigt korrekt sammensat
  • Er der velsmag
  • spændende konsistenser
  • Ser måltidet indbydende ud
  • En økologiomsætning på 90% - 100%
  • Menuplaner sammensættes efter råvarer i sæson
  • Fokus på madspild
  • Mindre kød, bedre kød, mange grøntsager

Udgangspunktet for et godt måltid mad i Teaterbørneinstitutionen er, at måltidet er sundt og mættende og giver god energi. Grundbasen for en sovs eller suppe er derfor gerne grøntsager, linser og bønner. Men lige så vigtigt er det, at maden skal glide ned med velbehag og nysgerrighed. Et måltid skal smage godt, se indbydende ud og føles godt/sjovt/spændende/mærkeligt i munden og pirre alle sanser. Derfor fokuseres der meget på konsistenser og smag. Det er vigtig for oplevelsen at der både er noget blødt og noget sprødt, sødt og surt osv. Farver og servering spiller også ind, at “spise med øjnene” gælder både for børn og voksne. 

Ved frokosten har vi blandt andet fokus på fællesskab, sociale kompetencer, sanseintegration og selvhjulpenhed. Vi lægger vægt på, at frokosten foregår i en rar og hyggelig atmosfære, hvor vi er sammen om at være nysgerrige på hinanden og på maden. F.eks. hvor kommer maden fra, hvilken konsistens har maden, hvordan dufter maden osv. I børnehaven bliver ’selvhjulpenhed’ under maden udfordret, når børnehavebørnene selv tager maden på sin tallerken, selv smører og skærer brødet over. De der har brug for hjælp, får selvfølgelig det fra den voksen som barnet sidder med eller en af barnets venner. Frokosten afsluttes først når alle vennerne er færdige med måltidet, og vi i fællesskab får ryddet op. I vuggestuen spiser børnene selv maden og dem der har behov for hjælp og støtte får selvfølgelig det. Det er vigtigt, at vi som personale og I som forældre støtter børnene i at forsøge at hjælpe sig selv.

Vi har det økologiske guldmærke i økologi, der betyder at over 90% af vores mad er økologisk. Der arbejdes helst med danske råvarer, derfor laves måltiderne gerne ud fra sæsonens grøntsager. Rabarberchutney til foråret, søde nye kartofler med urter til sommer, græskarsuppe til efteråret etc. Fokus på madspild er en vigtig del af arbejdet i vores køkkener. Tørt brød laves til sprøde croutoner. Skrog og skind fra æblet laves til æbleeddike. Kartoffelskræller til sprøde chips. Kød er dyrt og ikke altid nødvendigt. Derfor serveres som udgangspunkt kun kød én gang om ugen. Teaterbørneinstitutionens børn er vilde med pasta, så her er det oplagt at udskifte kødsovsen med en god pastasovs på grøntsager. Og et drys af parmesan, som de selv river. Vi har én til to rugbrødsdage om ugen, med 3 - 4 slags pålæg. Det kunne være kogte æg, hummus, kogte kartofler, torskerognssalat, grønt og hjemmelavet mayonaise. Til eftermiddags frugt bages hjemmebagt brød hver dag. Teaterbørneinstitutionen’s køkken er altid åbent, både for besøg af børn og voksne og alle spørgsmål er velkomne.

Et eksempel på ugens menu:

  • Mandag:
    Indisk krydret linsesuppe med raita (yoghurt, agurk, tomat & mynte) & ristede sprøde kartoffeltern
  • Tirsdag:
    Fuldkornspasta med tomat, gulerod, fennikelsovs, bagte rødløg & parmesan
  • Onsdag: 
    Æblemost langtidsbraiseret øko nakkekam med kogte hvedekerner.
  • Torsdag:
    Karrysovs med ris, krydrede sprødstegte blomkålsbuketter & rå spidskål.
  • Fredag:
    Rugbrød, æg, kartofler, hummus, øko oksespegepølse, hjemmelavet mayo, pesto & grønt.
    Hver dag nybagt brød og frugt til eftermiddag.